Provinciaal Natuurcentrum jaaroverzicht
Welkom bij het jaarverslag 2024
van het Provinciaal Natuurcentrum Limburg!
Dromen van een groene, duurzame wereld... Wie doet dat niet?
Bij het Provinciaal Natuurcentrum Limburg zorgen we er
samen met onze partners voor dat die droom niet stopt bij woorden.
Samen zetten we concrete stappen naar een toekomst die bloeit, te beginnen in Limburg.
Hoe we dat doen?
Door jongeren te inspireren met een rijk educatief aanbod en door op het terrein echte verandering te realiseren.
Of het nu gaat om kennis, advies, begeleiding of financiële steun:
wij staan klaar om onze partners te ondersteunen bij elk duurzaam project.
Scroll verder en herbeleef een jaar vol samenwerking, warmte en groene vooruitgang.
Educatieve werking
Groene Speelplaatsen
Meer en meer scholen kiezen voor een groene en uitdagende leeromgeving. Goed nieuws, want zo’n groene speelplaats is dé plek voor ervaringsgericht onderwijs, bevordert de plaatselijke biodiversiteit en heeft een positief effect op de gezondheid van de leerlingen. Wij helpen de scholen op weg met begeleiding, een subsidie en inspiratie.
Kerncijfers Educatie

workshops, vormingen en netwerkmomenten voor onderwijsprofessionals.
21

deelnemers aan onze open vormingen en netwerkmomenten.
587

klassen namen deel aan een educatief programma.
384

scholieren trokken de natuur in met onze educatieve gidsen.
7 889

scholen ontvingen een MOS-trajectbegeleiding.
75

scholen startten in 2024 hun vergroeningstraject op.
21
Samenwerken aan Limburgse gebieden
Limburg is een groene provincie. Wij zetten onze schouders mee onder de gebiedsontwikkelingen in onze regio.
Ons landschap heeft veel verschillende gebruikers met uiteenlopende belangen. Als we gebieden ontwikkelen, moeten we dus rekening houden met verschillende facetten: van mobiliteit en landbouw, over erfgoed en toerisme tot natuur. Daarom pakken de initiatiefnemers landschappelijke acties en terreininrichting van gebieden vaak samen met partners uit die uiteenlopende domeinen aan.
Dat heeft veel voordelen:
- acties van verschillende landschapsactoren versterken elkaar
- het is makkelijker om rekening te houden met de behoeftes en bekommernissen van verschillende landschapsgebruikers
- door de schaalvergroting zijn gebiedsontwikkelingen vaak efficiënter en renderen de financiële middelen beter.
Natuur verbinden
Limburg is een groene provincie met robuuste natuurkernen.
Toch kunnen veel dier- en plantensoorten zich moeilijk verplaatsen tussen die natuurgebieden, omdat woonzones, industriegebieden en landbouwzones het landschap versnipperen. Het is onze taak om natuurverbindingskansen in kaart te brengen en partners te ondersteunen om die verbindingen te realiseren.
Een subsidie voor Limburgse biodiversiteitsprojecten
Eind 2024 ging een nieuw subsidiereglement in voege waardoor er geen subsidie-oproep was. De indieningsdatum verschoof namelijk van oktober naar januari 2025.
Zes projecten die werden opgestart in 2022 werden afgerond in 2024. De totale investering bedroeg 121 581 euro waarvan 84 371 (ongeveer 69 %) werd gesubsidieerd.
Hieronder vind je 3 uitgelichte projecten die in 2024 werden afgerond!
Projecten
LIKONA
LIKONA brengt vrijwilligers, wetenschappers en natuurexperts samen om de Limburgse natuur in kaart te brengen en te beschermen. 500 vrijwilligers verdeeld over 10 werkgroepen verzamelen gegevens over planten, dieren en ecosystemen. Van paddenstoelen tot vogels en van bomen tot insecten. Die kennis vormt de basis voor publicaties en analyses die inzicht geven in de biodiversiteit en helpen bij het uitstippelen van natuurbeleid en -beheer.
Contact
Craenevenne 86
3600 Genk
www.provinciaalnatuurcentrum.be
Fotografie © Seppe Kuppens, Robin Reynders, Renaat Nijs, Johan Lambrix, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, MOS Vlaanderen, Luc Crèvecoeur
Partners
Kolenspoor
In 2022 gaf de provincie samen met de zeven gemeentes het startschot voor ‘Het Kolenspoor’. Deze nieuwe fietsroute maakt gebruik van het oude treinspoor tussen de Limburgse mijnsites en is een belangrijke schakel in het Limburgse functionele fietsnetwerk. De fietssnelweg moet helemaal klaar zijn tegen 2030.
Ecologische integratie van de fietssnelweg Kolenspoor
De provincie Limburg werkt aan een optimale ecologische inpassing van de fietssnelweg langs het Kolenspoor, over een traject van circa 70 kilometer. Een studie in opdracht van het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) onderzocht hoe het traject kan bijdragen aan de ecologische structuur. De resultaten werden opgenomen in het ontwerpplan voor het segment Genk – As.
In 2024 werd een haalbaarheidsstudie afgerond, waaruit bleek dat een natuurbeheerplan een geschikt instrument is om natuurdoelen te realiseren. Het ontwerp werd op 26 juni 2024 goedgekeurd door de deputatie, een belangrijke stap richting subsidies voor ecologisch beheer. Verdere uitwerking ligt bij ANB, in samenwerking met de gemeenten As en Genk, al zijn de plannen door lokale verkiezingen tijdelijk opgeschort.
In het najaar van 2024 voerde het PNC samen met Natuurpunt een vleermuisonderzoek uit langs het segment Houthalen-Helchteren – Leopoldsburg. Hierbij werden zes vleermuissoorten waargenomen. De resultaten worden meegenomen in de verdere plannen voor de fietssnelweg en het natuurbeheerplan.
Met deze initiatieven combineert de provincie duurzame mobiliteit en ecologie.