Provinciaal Natuurcentrum jaaroverzicht
Natuurlijk verbonden
Waarvoor staat het Provinciaal Natuurcentrum?
Het Provinciaal Natuurcentrum werkt aan een groene en duurzame wereld, te beginnen bij Limburg. Dat doen we enerzijds met een educatief aanbod voor scholen en anderzijds door veranderingen op het terrein mogelijk te maken.
Educatief aanbod
Natuur, klimaat en duurzaamheid in de klas
Natuur, klimaat en duurzaam leven zijn thema’s die het nieuws én het klaslokaal domineren. Maar hoe breng je die thema’s in de klas? Het Provinciaal Natuurcentrum helpt leraren met een uitgebreid educatief aanbod, ook in 2020. Door corona vroeg dat wel een aangepaste aanpak.
Kerncijfers educatie
Kerncijfers educatie
deelnemers aan nascholingen
173
uitgeleende materialen (boeken, lesmaterialen, zoekkaarten en labo-materialen)
229
deelnemers aan educatieve programma’s
1753
scholen die structureel MOS-begeleiding krijgen
84
Natuurrijke speelplaatsen
Groen is het nieuwe grijs
Kinderen en jongeren genieten van een groene omgeving, want natuur is goed voor hun welbevinden. Bovendien is zo’n groene speelplaats de plek bij uitstek om aan “natuurRijk leren” te doen, want de schoolnatuur biedt een rijke leeromgeving die je kan benutten om onderwijsdoelen te bereiken.
Het tijdperk van grijze speelplaatsen is gelukkig voorbij, en steeds meer scholen maken werk van een natuurlijke speelplaats.
Uitgaven Provinciaal Natuurcentrum
Uitgaven Provinciaal Natuurcentrum
3 uitgavenposten
Investeringen
53 337
Werkingsbudget
250 678
Subsidies voor partners
2 126 100
4 soorten subsidies
Verdeling van het subsidiebudget

Biodiversiteitsprojecten & ondersteuningsovereenkomsten
5,49

Vergroeningsprojecten van schooldomeinen
9,80

Werkingssubsidie voor natuurcentra en-verenigingen & de Regionale Landschappen
81,18

Projectsubsidie voor educatief natuurbeheer
3,53
Natuurverbindingen
Natuurverbindingen
Limburg is een groene provincie, met robuuste natuurkernen. Toch kunnen veel dier- en plantensoorten zich moeilijk verplaatsen tussen die natuurgebieden. Woonzones, industriegebieden en landbouwzones nemen veel ruimte in en versnipperen het landschap. Daarom hebben veel dier- en plantensoorten nood aan verbindende elementen in dat landschap.
Wat brengt de toekomst?
Partners betrekken
Eikenprocessierups
Ondersteuning gemeentes bij de bestrijding van de eikenprocessierups
De voorbije jaren zorgden eikenprocessierupsen vanaf de maand mei voor hinder. De haartjes van de rupsen veroorzaken jeuk en irritatie van de huid, de ogen en de luchtwegen. Daarom zetten we extra in op een ecologische en mensvriendelijke beheersing van de rupsen in woon- en recreatiegebieden, samen met de gemeentes.
Klimaatbomen
Klimaatbomen in Limburg
In 2020 bereidde het Provinciaal Natuurcentrum in samenwerking met de provinciale dienst Milieu en Natuur en Centrum Duurzaam Groen een campagne voor om gemeentes aan te moedigen klimaatbomen te planten. De campagne zal worden gelanceerd in 2021.
Contact
Craenevenne 86
3600 Genk
www.provinciaalnatuurcentrum.be
Fotografie © Provincie Limburg, Seppe Kuppens, Gregory Van Gansen, Boumediene Belbachir, Rollin Verlinde (Vildaphoto), Johan Lambrix, Provinciaal Natuurcentrum
Partners
Ondersteuning voor onderwijsprofessionals
Nascholingen voor onderwijsprofessionals
Het Provinciaal Natuurcentrum en de MOS-begeleiders ondersteunen leraren ook rond verschillende duurzaamheidsthema’s door middel van workshops en nascholingen. In 2020 zochten we naar oplossingen om de geplande nascholingen te laten doorgaan. Een aantal nascholingen moesten we uitstellen of annuleren, andere nascholingen konden gewoon doorgaan. Een aantal nascholingen organiseerden we online. In totaal volgden 173 leraren een nascholing.
Begeleiding op maat
De MOS-begeleiders ondersteunen schoolteams om van hun school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken. Zij begeleiden schoolteams op maat rond verschillende duurzaamheidsthema’s. In 2020 hadden de MOS-begeleiders 84 scholen structureel onder hun hoede en organiseerden ze 18 unieke pedagogische studiedagen, klimaatworkshops en visievormingen rond schoolvergroening. Een aantal van deze sessies ging online door.
Kleuteronderwijzers en leerkrachten van de 1ste graad van het basisonderwijs die meer met de kinderen naar buiten willen trekken om er aan natuurRijk leren te doen, kunnen het begeleidingstraject “Snuisteren in het groen” volgen. Een begeleider van het Provinciaal Natuurcentrum trekt dan samen met de leerkracht en de kinderen naar buiten. In 2020 bezochten we 10 scholen, en bereikten we zo 369 leerlingen en 23 leerkrachten. Daarnaast namen nog 40 leerkrachten deel aan een inspiratieavond in het Provinciaal Natuurcentrum.